poniedziałek, 24 października 2016


  1. KUCHNIA CHIŃSKA

Mimo wielu cech wspólnych (np. duża ilość warzyw), między regionami Chin występują bardzo duże różnice pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Wyróżnić można różne odmiany kuchni chińskiej:
    • pekińska – kuchnia północnych Chin, oparta na tradycjach kulinarnych prowincji Hebei i Szantung. Podstawą pożywienia są pszenne bułeczki gotowane na parze oraz makaron. Dania z ryżu należą do rzadkości. Duży wpływ na kuchnię tego regionu mieli w przeszłości Mongołowie, wprowadzając dania mięsne, opiekane na rożnie i smażone.
    • Znalezione obrazy dla zapytania kuchnia pekińska
    • kantońska – kuchnia południowych Chin (okolic Kantonu oraz Hongkongu), najbardziej znana na Zachodzie, używająca głównie ryżu i drobno posiekanych składników szybko smażonych na woku. W morskich regionach Chin dominują potrawy z ryb i owoców morza.
    • Znalezione obrazy dla zapytania kuchnia kantońska
    • szanghajska – kuchnia wschodnich Chin (miasta SzanghajSuzhouHangzhou i Nankin, charakteryzująca się słodkim smakiem (brązowy cukier dodaje się często do dań mięsnych). Słynie z ryb i owoców morza.
    • Znalezione obrazy dla zapytania kuchniaszanghajska
    • syczuańska – kuchnia Chin zachodnich, oparta na wołowinie, bardzo pikantna. Słynie z potraw wędzonych.
    • Znalezione obrazy dla zapytania kuchnia syczuańska
    • hunańska – kuchnia regionów centralnych, położonych wzdłuż rzeki Jangcy, ryżowego zagłębia Chin. Bardzo pikantna.
    • Znalezione obrazy dla zapytania kuchnia hunańska
    • fukieńska – kuchnia południowo-wschodnich Chin, znanych z najlepszego sosu sojowego, pierożków i wielkiej różnorodności zup
    • Znalezione obrazy dla zapytania kuchnia fukieńska
    • Znalezione obrazy dla zapytania kuchnia fukieńska
    • sinciang – kuchnia północno-zachodnich Chin, najbardziej odmienna, w której widoczne są wpływy Azji Środkowej. Nie ma tam ryżu, więc używane są różne zboża. W niektórych regionach tej części kraju dominuje islam, nie je się tam zatem popularnej na południu wieprzowiny. Stosuje się gotowanie na wolnym ogniu w glinianym garnku.
    • Znalezione obrazy dla zapytania kuchnia sinciang
    • nyonya – odmiana kuchni chińskiej spotykana w Malezji i Singapurze, będąca skrzyżowaniem upodobań chińskich i malajskich
    • Znalezione obrazy dla zapytania kuchnia nyonya
    1. chaozhou – kuchnia regionu Chaoshan w prowincji Guangdong, słynąca z owoców morza i delikatnych, wykwintnych dańZnalezione obrazy dla zapytania kuchnia chaozhou
  1. Zasady jedzenia pałeczkami

    • na pałeczki nie powinno się nabijać jedzenia,
    • po posiłku odkłada się je na specjalne podkładki,
    • nie powinno się nimi gestykulować, ponieważ w krajach azjatyckich uznawane jest to za obrazę,
    • nie powinno się oblizywać pałeczek,
    • krzyżowanie pałeczek przynosi nieszczęście.
    • Znalezione obrazy dla zapytania CHINESE FOO0D
    • Znalezione obrazy dla zapytania CHINESE FOO0D
    • Znalezione obrazy dla zapytania CHINESE FOO0D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz